Moureaux: "Debat is gebaseerd op leugens"

Burgemeester Philippe Moureaux (PS) van Sint-Jans-Molenbeek geeft toe dat er problemen zijn met criminaliteit in zijn gemeente, maar relativeert de klachten daarover. In De Morgen zegt hij dat het debat gebaseerd is op leugens.

De bal ging eergisteren aan het rollen toen bekend raakte dat het reclamebureau Mortierbrigade naar Schaarbeek verhuist, onder meer wegens de vele gevallen van agressie, vandalisme en inbraak.

"Er is daar in de buurt een probleem, ja", geeft Moureaux toe. "Ik praat die feiten niet goed, maar u heeft de bewakingsagent van die firma toch zelf gehoord op Terzake? In zijn logboek stonden een à twee incidenten per maand genoteerd. Bon, over wat hebben we het dan? Waar is het grote samenlevingsprobleem?" Moureaux vindt dat het debat gebaseerd wordt op leugens.

Volgens Moureaux gaat het om problemen in een "mini-quartier" van enkele straten. "ik stoor me aan het amalgaam dat gemaakt wordt van Molenbeek als "nieuwe Bronx". Hij ontkent dat hij onvoldoende repressief zou optreden. "Van alle Brusselse politiezones gebeuren de meeste interpellaties in onze zone."

De burgemeester verzet zich tegen de perceptie dat Molenbeek een crimineel getto is. "Het gaat net beter met Molenbeek. Er is zwaar geïnvesteerd in de probleemwijken en in de Kanaalzone raakt de sociale mix hersteld door renovatie en nieuwbouw. (...) Zeggen dat wij de middenklasse verwaarlozen uit electoraal motief is pure intoxicatie. We zijn er nog niet, maar de statistieken zijn niet slecht."