Opnieuw doden bij protesten in Syrië

In Syrië hebben de ordediensten opnieuw met scherp geschoten op betogers. Daarbij zouden volgens mensenrechtenactivisten 19 mensen gedood zijn. Het leger zet intussen zijn schoonmaakoperaties voort, nu in het noordwesten van het land.
Een betoging in de Syrische stad Hama.

Na het vrijdaggebed zijn er in Syrië, ondanks de hevige repressie, opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen uit protest tegen het regime. Dat was het geval in steden in het hele land.

Het geweld in Syrië lijkt ook over te slaan naar Libanon: daar zijn twee mensen gedood bij gevechten tussen soenieten en alawieten, de sjiitische sekte waartoe ook de Syrische president Assad behoort. De gevechten volgden op een steunbetoging voor de manifestanten in Syrië.
 

Steden ingenomen

Volgens Syrische ooggetuigen heeft het leger na twee dagen van beleg de stad Maaret al-Numan ingenomen. Die ligt in het noordwesten van Syrie, dicht bij de grens met Turkije. De troepen omsingelen nu Khan Sheikhon, ten zuiden van Maaret al-Numan.

De voorbije 24 uur zijn 1.000 mensen uit de opstandige stad naar Turkije gevlucht. Daar worden nu bijna 10.000 vluchtelingen opgevangen in kampen. Turkije heeft gezegd dat het zijn grens met Syrië niet zal sluiten.

Filmster en VN-ambassadrice voor de vluchtelingen Angelina Jolie heeft vandaag de Syrische vluchtelingen bezocht.

Sinds het protest midden maart losgebarsten is in Syrië, heeft president Bashar al-Assad het leger ingezet om regio na regio uit te kammen. Nu is het noordwesten van het land aan de beurt. Mensenrechtenactivisten zeggen dat meer dan 1.400 mensen daarbij gedood zijn en dat er 10.000 mensen opgepakt zijn.