Papandreou vervangt minister van Financiën

Zoals aangekondigd heeft de Griekse premier George Papandreou zijn regering herschikt. De belangrijkste wijziging is de vervanging van de huidige minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou door Evangelos Venizelos (foto), die meteen ook vicepremier wordt.

Onder massale druk van betogingen en volksprotest maakte de socialistische premier Papandreou woensdag bekend dat hij zijn regering zou herschikken. Een poging om samen met de conservatieven een regering van nationale eenheid te vormen, mislukte.

De belangrijkste wijziging is de vervanging van de minister van Financiën. Papakonstantinou, de architect van het zware besparingsplan dat tot grimmig volksprotest heeft geleid, moet wijken voor de nummer 2 van de socialistische partij Evangelos Venizelos. De 54-jarige Venizelos, tot nu minister van Defensie, wacht de zware taak om de financiële crisis in het land onder controle te krijgen. In 2007 was hij nog de tegenkandidaat van Papandreou om de socialistische Pasok-partij te gaan leiden. Papakonstantinou blijft wel in de regering als minister van Milieu.

Stavros Lambrinidis, nu lid van het Europees Parlement, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen