Proces woordvoerder Sharia4Belgium uitgesteld

In Antwerpen is het proces tegen de woordvoerder van Sharia4Belgium Fouad Belkacem uitgesteld tot november. Hij wordt vervolgd voor belaging, aanzetten tot discriminatie, haat of geweld.

Sharia4Belgium, een groep moslimextremisten, deed de voorbije maanden een aantal provocerende uitspraken. Homo's moesten vermoord worden, Marie-Rose Morel, de ex-Vlaams Belangpolitica die overleed aan de gevolgen van kanker, zou volgens de organisatie branden in de hel.

"Hij heeft haar gestraft met kanker, haar goed laten lijden met kanker en daarna heeft hij haar in de vuilnisbelt van de geschiedenis gegooid", klonk het. Toen ze tijdens haar ziekte met een hoofddoek verscheen omdat haar haar was uitgevallen door de chemotherapie, juichte Sharia4Belgium omdat "Allah haar verplicht een hoofddoek op te zetten".

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) kreeg doodsbedreigingen van Sharia4Belgium en vorig jaar kwam de organisatie ook in het nieuws toen ze een lezing van de Nederlandse columnist Benno Barnard verstoorde.

"Het parket is van oordeel dat de man bepaalde grenzen overschreden heeft", legde het parket uit toen bekendgemaakt werd dat de woordvoerder van Sharia4Belgium zou worden vervolgd. "Zijn publieke verklaringen omtrent homoseksuelen, omtrent de suprematie van de moslims en zijn uitlatingen naar aanleiding van de ziekte en het overlijden van mevrouw Marie-Rose Morel zijn voor het parket strafbare feiten die aan het oordeel van de correctionele rechter voorgelegd zullen worden."

Het parket heeft er dus voor gekozen om de woordvoerder te vervolgen en niet de organisatie zelf. "Dat zou wat moeilijk zijn, want het is een schimmige organisatie, waarvan niet helemaal duidelijk is hoe die is georganiseerd", zegt VRT-journalist Mark Morren. Het proces zou vandaag beginnen, maar is meteen uitgesteld tot november.