Staatsschuld vorig jaar "licht" aangegroeid

Vorig jaar is de staatsschuld van ons land aangegroeid met 11,15 miljard euro. De schuld bedraagt nu 96,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Financiën heeft bekendgemaakt.

Financiën heeft vanmorgen zijn jaarverslag over de (evolutie van de) staatsschuld voorgesteld. "De staatsschuld blijft een groot zorgenkind", geeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) toe. Toch is de teneur positief, want de groei van de staatsschuld bleef vorig jaar "beperkt" tot een nettobedrag van 11,15 miljard euro.

"Dat is een positieve evolutie, als je kijkt naar andere Europese landen die hun begrotingstekort en hun staatsschuld fors  zagen toenemen sinds het uitbreken van de financiële crisis", aldus Reynders. Dat de aangroei van de staatsschuld in ons land beperkt bleef, komt doordat het begrotingstekort beter meeviel dan verwacht.

In 2009 bedroeg de staatsschuld 96,2 van het bbp, in 2010 was dat 96,6 procent, "amper" een stijging met 0,4 procent. Die lichte toename kan grotendeels worden verklaard door de financiële steun aan Griekenland.

Van de 17 landen van de eurozone kunnen alleen Estland en Malta een beter resultaat voorleggen. Volgens Financiën is het verschil tussen de schuldenlast in ons land en die in andere landen ook afgenomen.