Veiligheidsraad steunt Ban Ki-moon

De VN-Veiligheidsraad steunt de kandidatuur van de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon voor een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Daardoor is het zo goed als zeker dat Ban zichzelf zal opvolgen.

Na een vergadering achter gesloten deuren verklaarde raadsvoorzitter Nelson Messone aan de pers dat "de algemene VN-vergadering de aanbeveling is gegeven Ban Ki-moon de opdracht voor een tweede ambtsperiode mee te delen".

Die aanbeveling werd onder de vorm van een resolutie afgegeven. De nieuwe ambtstermijn van de net 67 geworden Ban zou op 1 januari 2012 beginnen en op 31 december 2016 eindigen.

Voorlopig heeft de algemene vergadering van de Verenigde Naties het nog voor het zeggen. Volgens de statuten van het VN-charter is de plenaire vergadering van 192 VN-lidstaten het orgaan dat de VN-secretaris-generaal benoemt. De daarvoor vastgelegde zitting vindt volgende dinsdag plaats. Ban is de enige kandidaat.