Water verdrijft honderdduizenden Chinezen

In China is de hoogste alarmfase afgekondigd door de overstromingen in het Jangtse-bekken. Honderdduizenden mensen in zeven provincies zijn geëvacueerd en het leger zet de grote middelen in.

De Qiantang, de grootste rivier in de provincie Zhejiang, staat op zijn hoogste peil sinds 1955. Hele dorpen en steden overstroomden of kwamen onder de modder terecht. Gisteren braken ook nog eens verschillende dijken door.

In de provincie Hubei regent het al twee dagen lang onophoudelijk. Een aardverschuiving doodde daar 6 mensen en blokkeerde een rivier. 2.000 omwonenden moesten worden geëvacueerd omdat er gevaar bestond dat het water dreigde door de modder en het puin te breken.

Tot nu toe zijn er in China meer dan 100 doden en 65 vermisten geteld, maar dat kan nog oplopen. De felle regen zal zeker nog het hele weekend aanhouden.