"Adopteer een scheepswrak uit de Noordzee"

De Nederlandse belangenvereniging Kust en Zee gaat de komende jaren honderd scheepswrakken schoonmaken in de Noordzee. Later wordt het ook mogelijk voor particulieren en bedrijven om een scheepswrak te "adopteren" om de projecten te financieren.
Een duiker in de Noordzee (archieffoto).

Volgens de vereniging hebben de wrakken een belangrijke ecologische rol, bijvoorbeeld als kraamkamer voor vissen.

"In het verleden zijn er veel visnetten op de wrakken terechtgekomen. We willen die nu verwijderen en de wrakken opnieuw schoonmaken. Zo kunnen we de biologische rijkdom van de wrakken herstellen", vertelt Hanneke Mesters, woordvoerster van Kust en Zee.

Later kunnen particulieren en bedrijven een scheepswrak adopteren. Zo moet het project gefinancierd worden.

Het eerste wrak dat wordt aangepakt, is "de Adder" voor de kust van Scheveningen. Dat is een gepantserd schip van de Nederlandse marine, dat zo'n 130 jaar geleden is vergaan. Het ligt ruim 20 meter diep.