"Ik haal voldoening uit beleid, hij uit debat"

"Ik haal mijn voldoening uit het beleid, De Wever uit het politieke debat." Met een interview in De Standaard bindt de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) de electorale strijd aan met de N-VA-voorzitter Bart De Wever. De twee Antwerpse politici kruisen de degens bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

In de strijd om het burgemeesterschap van Antwerpen moet Janssens het  opnemen tegen De Wever, de populairste politicus van Vlaanderen (in de laatste peiling van de VRT/De Standaard bleek dat 53 procent van de Vlamingen zich kan voorstellen op De Wever te stemmen, nvdr.), maar dat baart Janssens niet meteen zorgen. "Het gaat in de eerste plaats om wat het beste is voor Antwerpen, niet wie de populairste is in Vlaanderen", klinkt het.

"Ik ben trouwens pretentieus genoeg om mezelf een heel goed strateeg te vinden. En ik haal voldoening uit het beleid, uit het feit dat ik de dingen die ik belangrijk vind, realiseer. Bart haalt meer voldoening uit het politieke debat. Hij geniet van het innemen van standpunten, uit het winnen van een debat", haalt hij als grootste verschil aan tussen hem en De Wever.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 haalde Janssens 36 procent van de stemmen, maar hij beseft dat dit wellicht niet voor herhaling vatbaar is. "Waarschijnlijk wordt het minder. U hoort me niet zeggen dat ik er niet aan denk, maar ik lig er niet wakker van. What goes up, must come down."

"En wie volgend jaar de grootste wordt, moet burgemeester worden", beklemtoont Janssens, die naar eigen zeggen nooit een deal zou sluiten met De Wever om zelf burgemeester te kunnen blijven. "Nooit zou ik zo'n deal maken. Burgemeester blijven als ik de verkiezingen heb verloren? En dan iemand anders mij laten vertellen wat ik moet doen? Komaan."

Lees hier het volledige interview in De Standaard.