"Moureaux gaat niet in op aangeboden hulp"

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) haalt uit naar de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux (PS), die volgens haar de problemen in zijn stad onderschat. "We hebben al meermaals hulp aangeboden, maar vanuit Molenbeek gaat men daar niet op in", klinkt het.

Het debat over de veiligheid in Molenbeek is in alle hevigheid opgelaaid toen eerder van de week bekend raakte dat reclamebureau Mortierbrigade wegtrekt uit Molenbeek omdat het de vele gevallen van agressie, vandalisme en inbraak meer dan beu is. Ook BBDO, een ander reclamebureau dat in Molenbeek gehuisvest is, sloeg een noodkreet. Maar het was vooral de relativerende reactie van burgemeester Moureaux (kleine foto), gisteren in de krant De Morgen, die behoorlijk wat ophef veroorzaakte.

Volgens Moureaux  gaat het om problemen in een "mini-quartier" van enkele straten. "Waarover hebben we het dan? Waar is dan het grote samenlevingsprobleem?", aldus de burgemeester, die beweert dat "het hele debat gebaseerd is op leugens".

In een open brief haalden tien medewerkers van BBDO gisteren zwaar uit naar Moureaux. "Als u de woorden 'Bon, over wat hebben we het dan?' in de mond neemt, dan zijn plaatsvervangende schaamte en teleurstelling ons deel. De waarheid heeft haar rechten", klinkt het. "Het probleem is dat u de situatie ontkent. Als u ontkent dat er een samenlevingsprobleem is in Molenbeek, dan kunt het ook niet oplossen. Wij willen gewoon veilig naar onze auto of de metro kunnen lopen. Dat is het minimum wat we van onze burgemeester mogen verwachten."

"Zolang je de waarheid ontkent, kom je geen stap vooruit"

Moureaux ontkent dat hij de problemen heeft willen relativeren, maar hij krijgt naar eigen zeggen te weinig bijstand om de problemen in zijn stad het hoofd te bieden. Een verklaring die bij minister Turtelboom (foto boven) in het verkeerde keelgat is geschoten.

"Wij hebben al herhaaldelijk aangeboden dat de scheepvaartpolitie zou patrouilleren in de Maritiemwijk, maar Molenbeek gaat niet op dat aanbod in", repliceerde de minister in "De ochtend". "Na de rellen van vorig jaar hebben wij vijftig agenten van de federale politie toegevoegd waar alle Brusselse zones een beroep op kunnen doen. Sommige gemeentes maken daar veel gebruik van, maar Molenbeek amper of niet, terwijl het in Molenbeek vorig jaar toch vaak onrustig was en het toch om een probleemwijk gaat."

Volgens Turtelboom kan Moureaux echter niet verplicht worden om hulp van het federale niveau te aanvaarden. "De politie is zo georganiseerd dat lokale problemen eerst door de lokale burgemeester moeten worden aangepakt. Als de gemeente hulp vraagt, kunnen wij die geven, maar de vraag moet eerst komen vanuit het lokale beleid en de burgemeester."

Er doen ook geruchten de ronde dat Moureaux zijn agenten zou verboden hebben om te verbaliseren tijdens de ramadan, om rellen te vermijden. "Als dat verhaal waar is, is dat absoluut geen goed signaal", reageert Turtelboom daarop. Maar Moureaux ontkent in Het Laatste Nieuws met klem dat hij die opdracht zou gegeven hebben.

Dat de problemen in Molenbeek de schuld zijn van Moureaux, wil Turtelboom niet gezegd hebben, "maar als je samenwerkt, kan je veel meer bereiken, en volgens mij worden de problemen in Molenbeek wel onderschat". "Problemen kan je pas oplossen als je die onder ogen ziet, zolang je de waarheid ontkent, kom je geen stap vooruit."