"Nieuwe Salduz-wet zal 16 miljoen kosten"

De nieuwe wet die bepaalt dat verdachten vanaf het eerste verhoor bij de politie moeten worden bijgestaan door een advocaat, zal de politie 16 miljoen euro kosten. Dat zegt waarnemend commissaris-generaal van de federale politie Paul Van Thielen. Kleinere politiezones kunnen ook in de problemen komen.

De zogeheten Salduz-wet zal de politie handenvol geld kosten, er moeten infrastructuurwerken gebeuren en er zijn extra personeelskosten. In elk politiekantoor moeten een of meerdere kamers ingericht worden waar de advocaten discreet kunnen overleggen met hun cliënt. Hoewel de infrastructuurwerken daarvoor vaak relatief klein zijn, zal het in totaal toch een pak geld kosten.

Door de nieuwe wet zullen de verhoren ook langer duren en extra uren betekenen extra kosten. In de wet staat dat de advocaat 2 uur de tijd heeft om naar het politiekantoor te komen, de advocaat mag dan een half uur met zijn cliënt spreken. Pas daarna kan het verhoor door de politie beginnen. Nu kan de politie nagenoeg meteen overgaan tot een verhoor.

"We komen op een totaal van 16 miljoen euro per jaar, berekend op het aantal uren die erbij komen door het hele procédé en de infrastructuurwerken die nodig zijn", zegt Van Thielen (foto links).

De nieuwe procedure zal niet alleen veel geld kosten, het kan ook problemen scheppen bij kleinere politiezones waar vaak slechts 1 politiepatrouille beschikbaar is. "Die ploeg is dan bezet voor de tijd dat de advocaat ter plaatse komt en tijdens het gesprek van 30 minuten die de advocaat met zijn cliënt mag hebben alvorens het politieverhoor van start kan gaan", zegt Van Thielen. "Die tijd zitten de agenten op het kantoor en patrouilleren ze niet. Voor kleinere zones is dit een probleem."

Bovendien, zo stelt Van Thielen, zullen de verhoren ook minder spontaan verlopen omdat de advocaat een time-out kan vragen van 15 minuten. "Ik denk dat er gevallen zullen zijn waarbij een spontane bekentenis niet meer zal volgen door het nieuwe procédé. We zullen dat moeten opvangen door andere technieken toe te passen, door meer het accent te leggen op wetenschappelijke en technische politie, zodanig dat de verklaring van de persoon minder belangrijk wordt."

Vanaf 1 oktober

De zogenoemde Salduz-wet zou vanaf oktober toegepast moeten worden. De naam verwijst naar een 17-jarige verdachte die veroordeeld werd na een proces dat niet eerlijk verlopen was. De jongeman kreeg gelijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Alle EU-landen moeten het arrest in hun wetgeving opnemen, de Kamer keurde eergisteren de nieuwe wet goed.