Cortebeeck verkozen bij VN-arbeidsorganisatie

Luc Cortebeeck (foto), tot eind 2011 nog voorzitter van de christelijke vakbond ACV, is verkozen tot vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en tot voorzitter van de werknemers bij de organisatie.

Cortebeeck was al langer actief bij de arbeidersorganisatie van de Verenigde Naties. Bij de IAO worden sociale afspraken gemaakt op wereldniveau. De komende drie jaar zal Cortebeeck wereldvoorzitter zijn van de werknemers en vice-voorzitter van de organisatie. Het onbezoldigde mandaat start vanaf vandaag, maar tot eind dit jaar is Cortebeeck ook nog ACV-voorzitter. Op 1 januari 2012 wordt hij opgevolgd door Marc Leemans.

"Deze verkiezing betekent vooral dat de Internationale Arbeidsorganisatie een rijpe pluralistische organisatie is geworden", zegt Cortebeeck in een mededeling. "Vroeger was het ondenkbaar dat iemand uit de christelijke arbeidersbeweging voor deze functie zou worden gekozen. Ik zal de bescherming van alle werknemers wereldwijd verdedigen."