EHEC-variant gevonden in beek bij Frankfurt

In een beek in de omgeving van de Duitse stad Frankfurt is naar alle waarschijnlijkheid de gevaarlijke variant van de EHEC-bacterie aangetroffen. Twee biobedrijven in de omgeving gebruikten water uit de beek om groenten te besproeien, maar daar is de gevaarlijke variant niet aangetroffen.

Het gaat om het riviertje Erlenbach, dat ook zjin naam aan de stad Erlenbach gaf. In de rivier is gisteren de dodelijke variant van de EHEC-bacterie aangetroffen. Verder onderzoek moet nu uitsluiten of het wel degelijk om die variant gaat.

Ook wordt nog onderzocht hoe de bacterie in de rivier terechtkwam. Vermoedelijk is er water van een nabijgelegen zuiveringsinstallatie in de beek gestroomd.

In de omgeving van de beek zijn geen nieuwe zieken gemeld. Maar het is wel zeker dat twee biologische landbouwbedrijven in de regio het water uit de beek hebben gebruikt om groenten te besproeien. In een van die bedrijven is een ongevaarlijke variant van de bacterie aangetroffen. Maar het bedrijf is nu toch preventief gesloten.

De overheid van de deelstaat Hessen zegt dat er voorlopig geen gevaar is. Maar de inwoners krijgen wel de raad om niet te gaan zwemmen of om het water niet te gebruiken om tuinen te besproeien.