Karzai: "VS onderhandelt met taliban"

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft bevestigd dat er onderhandelingen aan de gang zijn tussen zijn regering, de Verenigde Staten en enkele leiders van de taliban. Volgende maand begint de terugtrekking van de VS-troepen uit Afghanistan. Net vandaag zijn in Kaboel weer negen mensen omgekomen bij een aanslag.

Geruchten over vredesonderhandelingen met de taliban doen al langer de ronde. Met de woorden van Karzai komt er nu een officiële bevestiging. "Vredesgesprekken zijn al aan de gang en ze verlopen goed", zei hij.

Het zou gaan om gesprekken tussen Amerikaanse vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de Afghaanse regering, lokale talibanleiders en lokale machthebbers. Het doel van de gesprekken is een akkoord over stabiliteit, vrede en veiligheid. Voor de talibanleiders zijn er voorwaarden verbonden aan de deelname aan de gesprekken. Zo moeten ze banden met Al Qaeda verbreken en moeten ze de Afghaanse grondwet erkennen.

Vandaag zijn bij een aanval op een politiepost in de hoofdstad Kaboel negen mensen om het leven gekomen. De taliban hebben de aanslag al opgeëist. Volgens waarnemers drijven zowel de NAVO-troepen in het land als de taliban de aanvallen op om zo een sterkere uitgangspositie aan de onderhandelingstafel te bereiken.

Deze zomer zou de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan van start gaan. Maar velen vrezen dat Afghanistan daarna nog meer in een spiraal van geweld zal terechtkomen. Daarom proberen de Amerikaanse en de Afghaanse regering nu een akkoord te sluiten met enkele talibanleiders.