NAVO: "Khaddafi zet menselijke schilden in"

De NAVO heeft de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi beschuldigd van "ongeoorloofde oorlogsmethodes" zoals menselijke schilden. Khaddafi had de NAVO ervan beschuldigd om opzettelijk burgerdoelwitten te viseren. Het regime in Libië ontkent ook dat massaverkrachtingen worden ingezet als oorlogswapen.

Meer en meer wordt de strijd in Libië ook een propaganda-oorlog. In de gebieden die niet in handen van de rebellen zijn, zoals de hoofdstad Tripoli, mogen buitenlandse journalisten enkel hun hotel verlaten als ze begeleid worden door vertegenwoordigers van het regime. Gisteren werden ze naar een schoolgebouw geleid, dat volgens het Khaddafi-regime werd gebombardeerd door de NAVO (foto boven).

In een antwoord op die beschuldigingen zegt de NAVO dat Khaddafi "menselijke schilden" inzet. Hij zou soldaten laten opereren vanuit moskeeën, ziekenhuizen en scholen. De NAVO heeft ook beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe het regeringsleger vijf raketten afvuurt vanaf de binnenplaats van een moskee. De NAVO heeft het over "systematische en brutale aanvallen op het Libische volk".

De rebellen zouden dan weer beelden hebben vrijgegeven waarop te zien is hoe ze strijden tegen Khaddafi's troepen (foto onder). Maar tegelijk zeggen ze dat ze dringend hulp nodig hebben. "We praten met zo veel mensen uit zo veel landen, ze organiseren conferenties en geven grootse toespraken", zegt Ali Tarhouni, de minister voor Olie van de overgangsraad, de regering van de rebellen in Benghazi. "Op politiek vlak appreciëren we dat wel, maar in termen van financiën is het een complete flop. We hebben geen geld meer. Ons volk sterft hier", heeft hij het persagentschap Reuters verteld.

De afgelopen dagen zouden de gevechten op verschillende plaatsen in Libië opnieuw heviger geworden zijn, zowel van de zijde van de NAVO, van de rebellen en van de kant van Khaddafi's troepen. Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi, de eerste minister in de regering van Khaddafi, zegt dat de NAVO "op een nieuw niveau van agressie is overgeschakeld".

Aan de Amerikaanse zender CNN zegt de premier ook dat de beschuldigingen van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag niet kloppen. Het ICC had gezegd dat er aanwijzingen zijn dat Khaddafi zijn soldaten de opdracht geeft om vrouwen te verkrachten in vijandige gebieden. "Zij zijn onze zussen. Onze soldaten doen dit niet. Deze beschuldigingen zijn vals, net als de andere leugens", heeft hij CNN verteld.

NAVO bestookte per ongeluk rebellen

De NAVO heeft toegegeven dat toestellen enkele dagen geleden per vergissing rebellen hebben bestookt. Het bondgenootschap betreurt de blunder. De aanval gebeurde op een colonne voertuigen in het oosten van het land, in de buurt van de oliestad Brega.