Obama golft met opponent in begrotingsdebat

De Amerikaanse president Barack Obama heeft overleg gepleegd met John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Tijdens een partijtje golf hebben de rivalen naar verluidt gesproken over de begroting en over de strijd in Libië.

Obama en Boehner kruisten de golfsticks in Maryland. Ook vicepresident Joe Biden en de Republikeinse gouverneur van Ohio, John Kasich, speelden mee.

John Boehner is sinds eind 2010 de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een belangrijke politieke functie. Bij de tussentijdse verkiezingen in november 2010 hebben de Republikeinen opnieuw de meerderheid in het Huis, en sindsdien verlopen de begrotingsgesprekken erg stroef. De Democraten moeten een akkoord vinden met de Republikeinen over het budget.

Het was de bedoeling dat het viertal 18 spelletjes zou spelen. Het doel van de ontmoeting is echter vooral om elkaar beter te leren kennen en om van ideeën te wisselen over de begroting. De Republikeinen willen meer besparingen. De Democraten willen dan weer het schuldplafond optrekken. Hoewel de VS al een hoge staatsschuld heeft, dringt bijvoorbeeld ratingbureau Moody's erop aan om het plafond te verhogen. Anders dreigt Moody's de rating van de VS te verlagen. De Republikeinen stemden twee weken geleden in het Congres tegen een wet over het schuldplafond.

De strijd in Libië zou ook aan bod gekomen zijn tijdens het golfen. In het Huis van Afgevaardigden is er verdeeldheid over de oorlogsinspanningen van de VS in Libië. Ook zou Obama het advies van verschillende raadgevers genegeerd hebben. Zij hadden hem geadviseerd om de strijd niet te verlengen zonder de steun van het Congres.

Het is niet duidelijk hoe het spelletje is afgelopen, noch of er vooruitgang werd geboekt in het begrotingsdebat. Voor de kenners: volgens een weekblad over golf heeft Biden de beste kansen. Volgens het blad heeft hij handicap 6.3, Boehner heeft 7.9 en Obama heeft een handicap van 17.