Rijksmuseum is bijna 500 portretten van Reve rijker

Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt bijna 500 portretten van Gerard Reve. De werken worden geschonken door zijn weduwnaar Joop Schafthuizen. Schafthuizen wil zo zijn partner herdenken en ook alle fotografen eren die Reve hebben geportretteerd.

Het gaat om foto's die gemaakt zijn tussen 1947 en 2004 door fotografen als Emiel van Moerkerken, Annelies Romein, Rineke Dijkgraaf en Eddy Posthuma de Boer. Conservator Hans Rooseboom van het Rijksmuseum bekeek de collectie op voorhand.

"Ik hoefde niet lang na te denken of we dit wilden hebben. Het is vijftig jaar aan portretten van een fotogenieke man, en door goede fotografen gemaakt", zegt Rooseboom. "Van een portret van een jonge angry man die net de Nederlandse literatuur binnenstormt, tot een broze oude man net voor zijn dood. Een heel leven trekt aan je voorbij."

Na de heropening van het Rijksmuseum in 2013 zullen delen van de collectie in wisselende presentaties worden getoond.