Syrische troepen vallen dorp aan Turkse grens aan

In Syrië hebben legertroepen een dorp aangevallen vlak bij de grens met Turkije. In Turkije verblijven momenteel naar schatting zo'n 10.000 Syrische vluchtelingen in tentenkampen, maar ook heel wat gevluchte Syriërs hebben de grens nog niet kunnen of willen oversteken.

De Syrische legertroepen van president Bashar Al Assad hebben de huizen in het dorp Bdama in brand gestoken en hebben zo'n 70 mensen opgepakt. Het dorp ligt op zo'n 20 kilometer van de grens met Turkije. "Ze zijn rond 7 uur vanochtend Bdama binnengetrokken", zegt Saria Hammouda, advocaat in het dorp. "Ik heb 9 tanks geteld, 10 bewapende voertuigen, 20 jeeps en 10 bussen. Ik zag schutters die in 2 huizen brand hebben gesticht."

In het grensgebied verblijven veel Syriërs die het geweld in het binnenland zijn ontvlucht. Sinds enkele weken richt het Syrische leger zijn pijlen op het grensgebied in een poging de bevolking te intimideren zodat ze het protest zouden staken.

Volgens Turkije hebben al zo'n 10.000 Syriërs de grens met Turkije overgestoken maar verblijft een veelvoud daarvan nog altijd aan de Syrische kant. Zo'n 2.000 vluchtelingen zouden rond het dorp Bdama zitten. Ze zijn volledig afhankelijk van de winkels in het dorp voor hun eten. Nu het dorp is aangevallen, zitten zij zonder eten en drinken.

"Syrië verlaten"

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Britten die nog in Syrië verblijven, het advies gegeven om het land te verlaten. In een mededeling stelt het ministerie dat de Britse ambassade in het land hoogstwaarschijnlijk niet in staat zal zijn om evacuatievluchten te organiseren. Daarom raadt het ministerie zijn landgenoten aan om zelf initiatief te nemen om te vertrekken met commerciële vluchten "nu deze nog operationeel zijn".

Al drie maanden komt het Syrische volk op straat om het ontslag van president Bashar Al Assad te eisen. Sinds de start van de protesten in Syrië zijn al zo'n 1.400 Syriërs gedood en zouden 10.000 Syriërs opgepakt en gevangen gezet zijn door het regime van president Al Assad.