Vreugde, maar ook twijfel in Marokko

In Marokko zijn er gemengde reacties op de aankondiging van koning Mohammed VI dat hij een deel van zijn politieke macht inlevert en dat er politieke hervormingen komen.

Koning Mohammed VI (kleine foto) kondigde gisteren, in de nasleep van de opstand in enkele Arabische landen, aan dat het land zal worden omgevormd tot een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie.

Volgens de nieuwe grondwet zal de premier de Kamer van volksvertegenwoordigers kunnen ontbinden. Momenteel heeft alleen de koning die macht. De premier zal uit de partij komen die als winnaar uit de verkiezingen komt terwijl tot nu toe de koning naar eigen goeddunken een premier kon aanduiden. Nog volgens de nieuwe grondwet komt er een onafhankelijke rechtsmacht. De koning blijft wel het hoofd van het leger, hij is onschendbaar en behoudt ook veel macht.

De Marokkaanse bevolking reageerde verheugd op de beloftes en kwam meteen de straat op om het nieuws te vieren (foto boven). "Ik woon in het centrum van Rabat en ik hoorde meteen na de toespraak auto's toeteren", vertelt Nordin Abanaïssa, een journalist uit Rabat. "Men is blij met dit initiatief en men hoopt dat Marokko daarmee vermijdt dat het ook wordt zoals een aantal andere Arabische landen."

Maar niet iedereen reageert even enthousiast. Een groep jongeren van de "Mouvement du 20 février" heeft haar twijfels bij de hervormingen en blijft eisen dat de koning zijn macht helemaal afstaat. De jongeren roepen daarop op om morgen in verschillende steden te betogen.