3,2 miljoen voor iconische witte jurk van Monroe

De iconische witte jurk die Marilyn Monroe heeft gedragen in de film "The seven year itch" is geveild voor 3,2 miljoen euro. De jurk komt uit de collectie van actrice Debbie Reynolds die 50 jaar lang kostuums opkocht uit bekende Hollywoodfilms. Zij huilde toen een anonieme koper via de telefoon op Monroes jurk bood.

Reynolds wilde de verzamelde kostuums onderbrengen in een museum, maar kreeg de financiering ervan niet rond. Daarom besloot ze de collectie te verkopen. Twee andere door Monroe gedragen kostuums leverden nog eens 1,4 miljoen euro op. Het vorige record voor een jurk van Monroe dateert van 1999. Toen werd 888.000 euro geboden op de jurk die ze droeg toen ze in mei 1962 "Happy birthday" zong voor John F.Kennedy.

Voor de jurk en de slippers van Judy Garland uit de "Wizard of Oz" werd 1,2 miljoen euro betaald. De jurk en de slippers zijn trouwens nooit in de film te zien geweest, ze werden alleen gebruikt tijdens de repetities.

Keya Morgan, verzamelaar en auteur van een boek over Monroe, noemt de veiling "compleet krankzinning, zeker in tijden van recessie". Voor Reynolds, die heel wat moest ophoesten om de kostuums te onderhouden, valt er een grote last van haar schouders. "Ik heb minder verantwoordelijkheid en kan meer rusten", reageert de 79-jarige actrice.