"Zonder oplossing dreigt nieuwe financiële crisis"

In Luxemburg zijn de ministers van Financiën van de eurozone bijeengekomen voor een meerdaags overleg over een nieuw krediet van 12 miljard euro voor Griekenland. Ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) zegt dat er geen tijd te verliezen is. "Zonder oplossing dreigt er een substantiële nieuwe financiële crisis", waarschuwt hij.
Reynders met zijn Griekse en Ierse collega en met Juncker, de voorzitter van de eurogroep.

De ministers van de eurolanden zijn vanavond bijeengekomen. Knopen zouden pas maandag of dinsdag worden doorgehakt.

Griekenland heeft dringend meer geld nodig, in eerste instantie om de zomermaanden door te komen. In juli moet Athene opnieuw schulden afbetalen, maar de Griekse premier moest toegeven dat de kas zo goed als leeg is. De Europese geldinjectie van 12 miljard euro is de vijfde schijf van het hulpprogramma dat vorig jaar is goedgekeurd, een hulpprogramma van 110 miljard in het totaal.

Reynders waarschuwt dat er geen tijd te verliezen is. "Drie jaar geleden is in de Verenigde Staten geen oplossing gevonden voor Lehman Brothers. We hebben de gevolgen gezien. We hebben geen tijd om dezelfde oefening te maken op basis van een staking van betaling van een euroland. Zonder oplossing dreigt een nieuwe substantiële financiële crisis", zei hij voor de start van de vergadering.

In ruil voor de Europese geldinjectie staat Athene een nieuwe ronde besparingen te wachten, voor 28 miljard euro moet er bezuinigd worden. De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos (foto) is pas drie dagen in functie. Hij is in Luxemburg om te vertellen dat de Griekse regering bereid is om zich aan de besparingsvoorwaarden te houden. "Dit is een kans om de toewijding van onze regering en van ons volk te tonen om uit besparingen door te voeren", vertelde hij voor aanvang.

Er is nog geen eensgezindheid bij de EU-ministers. Geruchten circuleren dat er minder geld zal worden vrijgemaakt dan de aanvankelijk beloofde 12 miljard. Ook wil Duitsland de banken verplichten om de terugbetalingstermijnen voor de Griekse schulden te verlengen, maar onder meer Reynders vindt die verplichting geen goed idee.