Britse kampeerder-activist Brian Haw overleden

In Duitsland is de Britse vredesactivist Brian Haw overleden. Haw raakte wereldwijd bekend door zijn protest tegen de Britse deelname aan de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij kampeerde tien jaar lang bij het parlement en was zo ook een toeristische attractie.

Haw begon in juni 2001 aan zijn acties. Hij protesteerde tegen de Britse deelname aan oorlogen, eerst in Afghanistan, later ook in Irak.

Tien jaar lang bemande hij een standje in de omgeving van het Britse parlement. Hij zat daar sjofel gekleed en grotendeels bedekt met pacifistische pins. Hij riep dagelijks slogans en toonde gruwelijke oorlogsfoto's.

Haw kwam wereldwijd in de media en jarenlang was hij een toeristische attractie. Begin dit jaar verbood de stad Londen zijn vredeskamp.

Vroeger ging Haw als evangelische christen al op missie in Noord-Ierland en Cambodja. Hij werd 62 en overleed in Duitsland aan longkanker.