Ex-president Ben Ali ontkent aantijgingen

De afgezette president van Tunesië Ben Ali ontkent alle beschuldigingen tegen hem. Dat heeft zijn advocaat gezegd. Maandag begint in de hoofdstad Tunis het proces tegen hem en tegen zijn vrouw.

Tunesië was het eerste land in de regio waar de volksprotesten losbraken. Op 14 januari is president Ben Ali afgetreden. Hij is met zijn vrouw gevlucht naar Saudi-Arabië. Ben Ali was 23 jaar aan de macht in het Noord-Afrikaanse land.

Morgen begint in Tunis het proces tegen Ben Ali en zijn vrouw. Ze worden beschuldigd van het verduisteren van grote hoeveelheden zilver, juwelen, wapens en verdovende middelen. Maar zijn advocaat zegt dat Ben Ali alles ontkent. "Hij heeft nooit de grote sommen geld bezeten waarvan men beweert dat die in zijn kantoor zijn gevonden. En de aanklachten over drugsbezit zijn schandelijke leugens", klinkt het. "Ben Ali hoopt met heel zijn hart dat Tunesië deze chaos en deze donkere periode overwint."

De ex-president en zijn vrouw zullen niet aanwezig zijn in de rechtbank. Ben Ali riskeert vijf tot twintig jaar cel.

In Tunesië moeten er nog dit jaar verkiezingen komen. Eerst waren die gepland voor 24 juli, maar waarschijnlijk wordt de stembusslag uitgesteld tot oktober.