Israël laat 2.000 joodse woningen uitbreiden

In Israël heeft de overheid de toestemming gegeven voor de uitbreiding van 2.000 joodse woningen in Oost-Jeruzalem. Dat deel van Jeruzalem was tot enkele jaren geleden nog Arabisch. De verzoeningsgesprekken tussen de Palestijnse rivalen Fatah en Hamas zitten intussen in het slop.

De nederzettingen en het beleid daarrond van de Israëlische regering zijn een van de grootste struikelstenen in het stilgevallen vredesproces met de Palestijnen. De internationale gemeenschap beschouwt de kolonies in Oost-Jeruzalem als illegaal.

Joodse gezinnen in Oost-Jeruzalem, in het tot voor enkele jaren Arabische deel, mogen nu allen een extra kamer bijbouwen aan hun woning. Het gaat om 2.000 woningen. Volgens de gemeenteraad is dat nodig om tegemoet te komen aan de wensen van de grote gezinnen die daar wonen.

De hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de Europese Unie, Catherine Ashton, is op dit moment in Israël. Vorig jaar ontstond er nog een diplomatiek incident over de nederzettingen. Toen kondigde de regering-Netanyahu de bouw van 1.600 nieuwe woningen aan toen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op bezoek was.

Verzoening in het slop?

De verzoening tussen de grote rivaliserende Palestijnse partijen Fatah en Hamas lijkt intussen opnieuw in troebel water beland.

Een geplande bijeenkomst, dinsdag in Caïro, werd uitgesteld. Naar verluidt raken beide partijen het niet eens over de regering van nationale eenheid en over wie daarvan premier moet worden.

Fatah en Hamas sloten eerder dit jaar vrede. Sinds 2006 was er grote onenigheid geweest tussen de Palestijnse groeperingen. Voor Israël zou de verzoening het vredesproces "bemoeilijken".