Papandreou vraagt parlement om vertrouwen

In het Griekse parlement is het debat aan de gang over de nieuwe, herschikte regering van premier George Papandreou en zijn nieuw besparingsplan. Het debat is gespreid over drie dagen, dinsdagavond volgt dan een vertrouwensstemming.

"Ik vraag jullie stem van vertrouwen omdat we ons op een kritisch punt bevinden", zei Papandreou. De premier heeft een besparingsplan klaar om te voldoen aan de voorwaarden van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor financiële hulp.

De premier schetste een somber beeld van de huidige Griekse financiën. Het land heeft dringend een volgende schijf van 12 miljard euro steun nodig, anders zit het binnenkort zonder geld, stelde Papandreou. 

De Griekse premier riep alle parlementsleden, ook de oppositie, op om eensgezind achter zijn besparingsplan te gaan staan, omdat "de berichten over de verdeeldheid van de Griekse partijen het buitenland niet overtuigen dat de hulp nodig is".

Afgelopen week zijn er verschillende, soms gewelddadige, protestacties geweest in het land (foto links). De vakbonden dreigen ook met algemene 48 urenstakingen vanaf woensdag als het besparingsplan dinsdagavond wordt goedgekeurd.

Beslissing over nieuwe schijf van 12 miljard

In het nieuwe besparingsplan staat onder meer de verkoop van enkele staatsbedrijven wat 50 miljard moet opleveren tegen 2015 en verschillende besparingsmaatregelen voor dit jaar voor in totaal 6,5 miljard - het dubbele van de huidige maatregelen.

De EU en het IMF hebben om een nieuw plan gevraagd omdat Griekenland niet kon voldoen aan de besparingsvoorwaarden uit het eerste plan van vorig jaar. Papandreou zei in het parlement dat dit niet de schuld is van zijn regering omdat die al het mogelijke gedaan heeft en pijnlijke besparingsplannen heeft doorgevoerd om het staatstekort terug te dringen tot 5 procent van het BNP. De premier wees met een beschuldigende vinger naar ratingbureaus, speculanten en de media die paniekberichten hebben verspreid en zo potentiële investeerders hebben afgeschrikt.

De ministers van Financiën van de eurozone komen vanavond in Luxemburg samen om te beslissen over de 12 miljard euro. De Griekse minister van Financiën Venizelos zal het nieuwe besparingsplan daar gaan voorleggen.

Referendum over nieuw politiek systeem

Papandreou stelde tijdens zijn speech ook voor om een referendum te organiseren over "veranderingen aan het politieke systeem", inclusief een aanpassing aan de grondwet. Dankzij de aanpassing van de grondwet zou het makkelijker moeten worden om ambtenaren te vervolgen die hun boekje te buiten gaan.

lees ook