Piek in de aanvragen voor een Kids-ID

De gemeenten krijgen de laatste dagen en weken veel aanvragen binnen voor een Kids-ID, een identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar. De piek in de aanvragen is niet onverwacht, de meeste ouders vragen de kaart pas aan vlak voor ze op vakantie naar het buitenland gaan.

Een Kids-ID is nodig voor reizen binnen de Europese Unie, zeker voor een reis met het vliegtuig. Voor reizen buiten de Europese Unie moet een kind onder de 12 nog altijd een internationale reispas hebben.

De gemeentelijke diensten Bevolking waarschuwen dat ouders op tijd de aanvraag voor een Kids-ID of reispas moeten doen. "Het is heel belangrijk dat de ouders dit op tijd aanvragen omdat het productieproces tijd nodig heeft", zegt Frie Aerts van de dienst Bevolking in Leuven. "De aanvraag moet zeker drie tot zes weken voor de vertrekdatum van de vakantie gebeuren. Er bestaat ook wel een spoedprocedure om een Kids-ID te krijgen, maar die kost natuurlijk veel meer. De prijs daarvoor verschilt van gemeente tot gemeente."

De Kids-ID bestaat al bijna 2 jaar. Op de Kids-ID staan alle gegevens van het kind en het telefoonnummer van de ouders kan bijvoorbeeld ook op de gegevens-chip geplaatst worden. Daarom kan zo'n identiteitskaart voor jonge kinderen ook handig zijn bij vakanties in het binnenland. Er zijn al 631.000 kaarten uitgereikt.