Saxofonist Clarence Clemons is overleden

Clarence Clemons, de saxofonist van de E Street Band, is overleden. De E Street Band is de begeleidingsband van de Amerikaanse zanger Bruce Springsteen. De saxofonist werd 69 jaar.

Clemons had vorige week een zware beroerte gekregen en lag sindsdien in het ziekenhuis. Hij is overleden aan de complicaties van een operatie. Clemons sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Hij was onlangs nog geopereerd aan de knieën en de rug. Zijn laatste optreden met Springsteen dateert van december vorig jaar.

Clemons speelde al sinds 1972 onafgebroken voor de E Street Band. De saxofonist kreeg vaak een plaatsje in de spotlights met een solo, zoals in het nummer "Jungleland" of "Born to Run".

In "Tenth avenue freeze-out" bezingt Springsteen (foto) de kunsten van Clemons: "When the change was made uptown, and the big man joined the band, all the little pretties raise their hands. I'm gonna sit back right easy and laugh, when scooter and the big man bust this city in half." De bijnaam van Clemons is "the big man". Op het album "Live in New York-city" noemt Springsteen hem "Minister of soul, secretary of the brotherhood".

Naast de E Street Band heeft Clemons ook verschillende solo-albums gemaakt en speelde hij ook mee op platen van andere artiesten zoals Aretha Franklin, Roy Orbison en onlangs nog op het nieuwe album van Lady Gaga. Met Jackson Browne had hij in 1985 een hit met "You're a friend of mine". Clemons speelde ook heel af en toe mee in een film in een gastrol, onder andere in "Blues Brothers 2000".

"Vol van verdriet"

Zanger Bruce Springsteen heeft op de nieuwszender CNN gezegd "vol van verdriet" te zijn door het overlijden van Clemons. Springsteen zei dat de saxofonist "een fantastisch leven heeft gehad". "Hij gaf altijd het beste van zichzelf als hij het podium stond."

Op de website van de E Street Band schrijft Springsteen dat "het verlies van zijn persoon onmetelijk is" en dat "de band dankbaar is hem te hebben gekend en vereerd is om bijna 40 jaar met hem te hebben mogen spelen".