Van Rompuy: "Griekenland gaat niet failliet"

Europees president Herman Van Rompuy is ervan overtuigd dat Griekenland niet failliet zal gaan en dat het land ook niet uit de eurozone zal stappen. Dat zei hij in "De zevende dag" op Eén. Van Rompuy zei wel dat het land verder moet besparen, anders krijgt het geen leningen meer.

Morgen reist Van Rompuy naar Griekenland om zich te informeren over de besparingen die premier Papandreou wil doorvoeren. "Ik ben er vrij gerust in dat men zowel in Griekenland als in de rest van de eurozone de juiste beslissingen zal nemen omdat als Griekenland failliet gaat, ook de andere landen van de eurozone in gevaar komen. Men is zich daar heel goed van bewust."

"Ik zal u een voorbeeld geven waarom Griekenland niet failliet zal gaan. In 1993 word ik minister van Begroting, het begrotingstekort is 7 procent, maar de schuldverhouding is 135 procent. Laat ons zeggen: Griekse toestanden. Wij zijn daar aan beginnen te werken en nooit heeft iemand gezegd dat we er niet uit zouden geraken."

Niet alleen Griekenland is dezer dagen aan het rekenen, ook bij de Europese Unie wordt de zaak grondig bekeken. Deze week hebben Frankrijk en Duitsland een princiepsakkoord gesloten over een vrijwillige bijdrage van privé-investeerders zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en/of pensioenfondsen die nu reeds hebben geïnvesteerd in de Griekse schuld. 

Van Rompuy verdedigt de inbreng van privébanken bij de redding van de Griekse overheidsfinanciën. "Dat is een onontbeerlijk deel van het verhaal. Het is een eis die in Duitsland, Nederland, Finland en in andere landen heel hoog op de agenda staat, ook omdat de publieke opinie dat vraagt. Maar we moeten wel heel voorzichtig zijn. De bijdrage moet vrijwillig zijn en ze mag niet tot gevolg hebben dat Griekenland in een soort van wanbetaling wordt geplaatst."

Vanavond komen de ministers van financiën van de Eurozone bijeen in Luxemburg. Ze moeten een nieuwe schijf van 12 miljard steun voor Griekenland goedkeuren. Van de zomer zou er een tweede groot reddingsplan voor Griekenland komen.