Vier NAVO-soldaten verongelukt in Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan zijn vier NAVO-soldaten omgekomen bij een verkeersongeval. Meer details heeft de NAVO niet vrijgegeven, ook de nationaliteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt. Dat laat de NAVO over aan het land van de slachtoffers.

De NAVO-missie in Afghanistan duurt inmiddels al bijna 10 jaar. De NAVO-soldaten moeten samen met de Afghaanse militairen toezien op de veiligheid van de burgerbevolking. De NAVO leidt de Afghaanse militairen ook op om in de toekomst zelfstandig te kunnen instaan voor de vredesbewaking. Er zitten zo'n 130.000 buitenlandse soldaten in Afghanistan, van wie 90.000 Amerikanen. Vanaf juli zou Amerika systematisch het aantal troepen in het land verminderen.

Er zitten ook zo'n 300 Belgen in Afghanistan. Zij verblijven in Kaboel en Kunduz in het noordoosten van het land. De militairen worden om de drie of vier maanden afgelost. Naast militaire aanwezigheid levert België ook zes F16's. De toestellen en de piloten zitten in Kandahar.