Voorbereidingen op viaduct Vilvoorde al afgerond

De voorbereidingen voor de werkzaamheden aan het viaduct van Vilvoorde zijn afgelopen. Om het slechte weer voor te zijn, zijn gisteravond en vannacht alle markeringen aangebracht. Vannacht zijn ook extra veiligheidsstootbanden geplaatst op de vangrails.

Al het verkeer moet daardoor vanaf vandaag op de Buitenring op versmalde rijstroken rijden. "Al het verkeer op het viaduct van Vilvoorde zal nu op de Buitenring verlopen, zowel het verkeer richting Gent als het verkeer richting Zaventem en Waterloo", zegt Anton De Coster van de dienst Wegen en Verkeer.

Morgen beginnen de eigenlijke werkzaamheden, ze zullen duren tot begin september en zullen allicht elke dag veel verkeershinder veroorzaken. Al enkele weken lopen spots op verschillende media om bestuurders aan te moedigen om de alternatieve wegen te nemen omdat verschillende wegen zullen worden afgesloten.

Voor het verkeer dat langs de Buitenring moet, zijn er 2 rijstroken beschikbaar. Voor het verkeer op de Binnenring blijven er 3 rijstroken beschikbaar. Tussen 14 en 21 uur wordt de oprit van de E19 richting Buitenring afgesloten. Er komen tekstkarren langs de E19 om dit aan te kondigen. Wie uit Antwerpen komt, neemt best het openbaar vervoer of de A12. Tussen 14 en 21 uur moet ook het verkeer op de Binnenring op 2 rijstroken.

Wat gaat er gebeuren op het viaduct?

Het wegdek van de pechstrook en de rechterrijstrook van de Binnenring krijgt een nieuwe toplaag. Het wegdek van de Buitenring wordt op alle rijstroken vernieuwd. De vangrails worden overal vervangen en de waterleidingen van de brandweer worden aangepast.

Er wordt ook een monitoringssysteem op het viaduct geïnstalleerd dat de spanningen in de staalstructuur van het viaduct moet controleren. Tijdens de werkzaamheden zullen inspecteurs alvast de onderkant van het viaduct onderzoeken.

De uitzettingsvoegen en waterdichting moeten worden vernieuwd. De uitzettingsvoegen werden voor het laatst vervangen in 1990, ruim 20 jaar geleden dus. Dat is ook de levensduur van dergelijke voegen.

De waterdichting werd nog vernieuwd in 2000 en 2001 samen met een vernieuwing van het wegdek van de Binnenring en Buitenring. Een vernieuwing van de waterdichting is nodig om de 10 jaar.

De werkzaamheden gebeuren in 2 fases. In de eerste fase van 20 juni tot 17 juli moet al het verkeer over de Buitenring. De afrit van de Woluwelaan is dan dicht. Tijdens de tweede fase van 18 juli tot 7 september moet al het verkeer over de Binnenring.