VS bevestigt gesprekken met de taliban

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft bevestigd dat de Verenigde Staten onderhandelen met de taliban over vrede. Hij zegt dat het nog om voorbereidende contacten gaat.

Gisteren had de Afghaanse president Hamid Karzai voor het eerst gezegd dat de VS, samen met de Afghaanse regering, onderhandelingen voert met de taliban.

Deze zomer begint Washington troepen weg te halen uit Afghanistan. Maar velen vrezen dat het land nog meer in een spiraal van geweld zal terechtkomen. Daarom probeert de VS nu via onderhandelingen over vrede meer garanties te verkrijgen.

Gates bevestigt dat er gepraat wordt met de taliban. Het gaat nog om voorbereidende contacten, zo vertelde hij op de Amerikaanse zender CNN. Er moet eerst zekerheid zijn over wie er in naam van de taliban kan spreken. De taliban hebben vele lokale leiders. De VS zou ook voorwaarden stellen aan de talibanleiders om te kunnen deelnemen aan de gesprekken. Zo moeten ze de Afghaanse grondwet erkennen en moeten ze banden met Al Qaeda verbreken.