Laatste zomer in korte mouwen voor motorrijders

Motorrijders gaan hun laatste zomer in zonder verplichte jas met lange mouwen en dito broek. Vanaf 1 september treedt een Koninklijk Besluit daartoe in werking. Datzelfde KB verlaagt de leeftijdsgrens voor kinderen op de motor naar 8 jaar en introduceert een verbodsbord voor quads.

Het KB van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is vandaag verschenen in het Staatsblad. De nieuwe voorschriften voor beschermende kledij botsten bij de voorbereiding op heel wat verzet bij de motorrijders. Fluorescerende kledij en banden zijn niet als verplichte uitrusting opgenomen, maar de beschermende jas met broek of pak, handschoenen en laarzen of bottines bleven wel overeind.

Voorts voert Schouppe met het nieuwe KB ook regels in over het gedrag van motorrijders in de file. Tussen stilstaande of traag rijdende wagens passeren, wordt niet langer als inhalen beschouwd, maar de motorrijder mag niet sneller gaan dan 50 km per uur en niet meer dan 20 km per uur sneller dan de file. De motoren moeten ook steeds de twee meest links gelegen rijstroken kiezen. Volgens de Motorcycle Action Group is het echter onmogelijk om in druk verkeer regelmatig naar je snelheidsmeter te kijken.

Tot slot biedt het nieuwe KB de steden en gemeenten ook een wettelijke definitie en verkeersbord om quads eventueel uit hun dorpskernen te weren. Voor de wet is een quad voortaan "een motorvoertuig met vier wielen, geconstrueerd voor onverhard terrein, met een open carrosserie, een stuur als op een motorfiets en een zadel".

Meest gelezen