Centea is nu van Landbouwkrediet

De overname van het KBC-filiaal Centea door Landbouwkrediet is afgerond. Die laatste bank groeit daardoor fors en telt nu een miljoen klanten.

KBC moest de spaarbank Centea verkopen van de Europese Commissie als voorwaarde voor de overheidssteun die de bank gekregen heeft tijdens de financiële crisis.

Landbouwkrediet heeft nu 527 miljoen euro over voor Centea. Bovendien krijgt KBC nog een dividend van 66 miljoen euro voor de resultaten van vorig jaar.

Centea werd in '97 opgericht door de fusie tussen Spaarkrediet en de Antwerpse spaarkas HSA. Sinds '99 had de bank de naam Centea gekregen.

Opvallend is dat topman Paul D'Haeyer niet naar Landbouwkrediet overstapt. Hij wordt directeur Corporate Banking België bij KBC.

Landbouwkrediet krijgt meer gewicht

Met Centea verdubbelt Landbouwkrediet ongeveer in omvang en telt het ongeveer een miljoen klanten. De wortels van Landbouwkrediet gaan terug tot 1937 als staatskas voor de landbouwsector. In '92 werd de spaarkas geprivatiseerd. Nu is de helft van de aandelen in handen van Lanbokas en Agricaisse, twee Belgische coöperatieve kassen van landbouwers en mensen uit de bedrijfswereld. De andere helft is in handen van het Franse Crédit Agricole.

In 2004 nam de groep de Europabank over, waardoor die ook in de steden vertegenwoordigd was. Een jaar later volgde de overname van het onlinebeurshuis Keytrade. Enkele jaren geleden nam Landbouwkrediet ook de Belgische klanten van de failliete IJslandse bank Kaupthing over. Met Centea wil Landbouwkrediet nu een alternatief worden voor de grootbanken.

Meest gelezen