600 slachtoffers begraven in Srebrenica

In de Bosnische stad Srebrenica zijn opnieuw 600 slachtoffers van het bloedbad van 16 jaar geleden begraven. In totaal zijn na de verovering van de stad 8.000 moslims vermoord door Servische milities.

De mensen die nu begraven zijn, zijn het afgelopen jaar ontdekt en geïdentificeerd. Ze zijn bijgezet op een begraafplaats waar nu al 4.500 andere slachtoffers begraven zijn.

In de zomer van '95 werd de stad Srebrenica na een lang beleg ingenomen door Bosnisch-Servische milities. Vrouwen en meisjes werden weggevoerd, maar 8.000 mannen en jongens zouden toen zijn vermoord.

Dat bracht meteen een ommekeer teweeg in de Bosnische oorlog. De NAVO kwam daarna tussenbeide en bombardeerde de Servische milities, die veroverd gebied opnieuw moesten afstaan aan hun moslim- en Kroatische tegenstanders. Enkele maanden later werd in de Amerikaanse stad Dayton dan een vredesakkoord gesloten.

De Bosnisch-Servische leiders Radovan Karadzic en Ratko Mladic staan nu terecht voor het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag. Ze moeten zich verantwoorden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.