EU houdt ministerraad over crisis eurozone

In Brussel overleggen de ministers van Financiën van de Europese Unie over een tweede reddingsplan voor Griekenland. Het overleg wordt overschaduwd door de onrust op de markten over Italië. Toch ziet het er niet naar uit dat er vanavond in Brussel grote knopen zullen doorgehakt worden.

Het overleg over een tweede reddingsplan voor Griekenland buigt zich vooral over de vraag hoe de private sector, banken en investeringsfondsen, daaraan kan deelnemen.

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders (MR) drong voor de vergadering aan op een snelle oplossing. "We kunnen gaan naar een spoedige oplossing van alle Europese landen, dankzij zo'n deelneming van de privé-sector in een operatie voor Griekenland. Dat is het belangrijkste punt. Ik ben bang voor de eurozone, we moeten nu een oplossing vinden", zei Reynders.

Vorige vrijdag heeft het Internationaal Muntfonds het licht op groen gezet voor een noodkrediet van 3,2 miljard euro aan Athene. Dat is een onderdeel van het steunplan van 110 miljard euro door de EU en het IMF.

Eerder hadden de ministers van de Eurozone het permanent noodfonds ondertekend om Eurolanden in nood te helpen (foto: de Luxemburgse minister Jean-Claude Junckers met de ondertekende tekst).

Maar de problemen in Italië hingen als een schaduw boven die ondertekening.

Spoedberaad

De top van de Europese Unie is in spoedoverleg bijeen geweest nadat de beleggers vorige vrijdag massaal Italiaanse staatsobligaties gedumpt hadden. Gevreesd wordt dat de financiële crisis nu ook Italië zou besmetten.

Op het overleg waren onder meer EU-president Herman Van Rompuy, Commissievoorzitter José Barroso, Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker en de topman van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, aanwezig.

Aanleiding is de vrees dat na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje ook Italië zou worden meegesleurd in de schuldencrisis. Vorige vrijdag hebben de beleggers massaal Italiaanse staatsbons verkocht.

Anders dan Griekenland of Ierland is Italië een economisch zwaargewicht in Europa en een financiële crisis daar zou veel grotere gevolgen hebben dan in de kleinere lidstaten. Zo ver is het nog niet, maar als de perceptie ontstaat dat ook Rome niet langer betrouwbaar is, kan de cyclus van paniekverkopen en lagere ratings op gang komen. 

"Toekomst eurozone staat op het spel"

Volgens professor Economie Paul De Grauwe van de K.U.Leuven zou een financiële crisis in Italië de hele eurozone in gevaar kunnen brengen.

Italië is na Duitsland en Frankrijk de derde economie van de eurozone, maar groeit nauwelijks. Tegelijk torst het land de hoogste schuldenlast in euro en bedraagt die 120% van het bbp.

Bovendien is er ook een politiek probleem. Zo barstte de huidige speculatie tegen het land uit na een ruzie tussen premier Silvio Berlusconi en zijn minister van Financiën, de internationaal gerenommeerde Giulio Tremonti.

Mocht Italië in een Grieks scenario terechtkomen, zou er massaal veel meer geld nodig zijn om dat recht te trekken en De Grauwe twijfelt eraan of Duitsland dan nog wil mee betalen voor Zuid-Europa. Dan zou de eurozone wel degelijk in gevaar kunnen komen. De Grauwe merkt ook op dat een economische en monetaire unie enkel mogelijk is als er ook een politieke unie komt en dat laatste is voorlopig nog veraf.

lees ook