Italiaanse schaduw keldert de beurzen

In heel Europa gaan de financiële aandelen opnieuw in een duikvlucht door twijfel over de positie van Italië. Het renteverschil tussen de Belgische en de Duitse staatsbons is intussen opgelopen tot een recordhoogte.

Op Euronext Brussel zijn het opnieuw Ageas (-9,3%), Dexia (-8%) en KBC (-6,9%) die fors moeten inleveren. De Bel-20 staat bij de sluiting op een verlies van -2,6%.

Ook elders in Europa waren de beursindexen in duikvlucht. In Parijs verloor de CAC 40-index -2,7%, de Dax-index van Frankfurt daalde -2,3% en Londen deed het wat beter met een verlies van -1%. Daar zijn het vooral Axa, BNP Paribas, Société Générale, ING en Commerzbank die klappen krijgen van bijna -6% tot meer dan -8%.

De beurs van Milaan is uiteraard de focus van al de spanning. De sterindex MIB stond bij sluiting op een verlies van -3,96% en ook daar zijn het vooral de banken en verzekeraars die inleveren.

Maandag is de "spread", het renteverschil tussen de Belgische en de Duitse staatsbons, gestegen tot een record van 1,6 procentpunt. De Belgische rente op tien jaar stond op 4,264%, de Duitse (de referentie in Europa) op iets minder dan 2,7%. De Italiaanse langetermijnrente is inmiddels gestegen tot 5,5% en dat is het hoogste cijfer in negen jaar.