Oud-voorzitter Frank Vanhecke stapt uit Vlaams Belang

Europarlementslid en erevoorzitter van Vlaams Belang Frank Vanhecke is uit zijn partij gestapt. Het boterde al een tijdje niet meer tussen de West-Vlaming Vanhecke en de twee andere kopstukken van de partij, Gerolf Annemans en Filip Dewinter.

Vanhecke had aangekondigd dat hij vandaag de partij zou verlaten als de dissidente Belfortgroep, die in juni uit Vlaams Belang is gezet, niet opnieuw in de partij opgenomen zou zijn. Dat is niet gebeurd en dus is Vanhecke opgestapt.

Ook de fractieleider van Vlaams Belang in de Senaat, Jürgen Ceder staat op het punt om de partij te verlaten. Ceder is het niet eens met de harde stijl van Vlaams Belang en vindt dat de partijtop dringend vernieuwd moet worden.

Ook Belfort in andere provincies

De Gentse Belfortgroep wil nu ook in andere provincies gelijkgezinde bewegingen oprichten. Aan een nieuwe politieke partij naast Vlaams Belang wordt nog niet gedacht. De Belfortgroep bestaat uit een aantal dissidente leden die in juni uit Vlaams Belang waren gezet. Volgens hun voorman Francis Van den Eynde (kleine foto) zou de groep op veel sympathie kunnen rekenen, zowel in Vlaams Belang als daarbuiten.

Daarom willen de dissidenten nu ook in andere provincies groepen van gelijkgezinden oprichten. Volgens Van den Eynde zou het niet de bedoeling zijn om een nieuwe partij op te richten, wel om "het gedachtengoed aan te passen aan deze tijd".

De heisa rond de Belfortgroep heeft tot heel wat spanningen geleid in Vlaams Belang. Onder meer Koen Dillen, de zoon van stichter Karel Dillen, is uit de partij gestapt nadat die de Belforters had buitengezet. En nu is dus ook gewezen voorzitter Frank Vanhecke uit Vlaams Belang gestapt. Vanhecke zou het comité leiden dat verschillende Belfortgroepen zou begeleiden.