Overname BSkyB door Murdoch op de helling

De overname van de Britse betaalzender BSkyB door de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch staat op de helling. Jeremy Hunt (foto boven), de Britse minister van Cultuur en Media, heeft aan de mediaregulator Ofcom bijkomend advies over het overnamebod gevraagd en het dossier overgemaakt aan de concurrentie-autoriteiten voor verder onderzoek.

Het hele overnamedossier wordt hiermee met enkele maanden vertraagd, hoewel de Britse regering de overname eind juni had goedgekeurd. Door het afluisterschandaal rond de tabloid News of the World stellen de Britse politici zich opnieuw vragen over zijn interesse in de betaalzender British Sky Broadcasting. Vandaag heeft Murdoch dan ook nog laten weten dat hij Sky News niet meer wil afstoten, wat nochtans een voorwaarde was om BSkyB te mogen overnemen.

Murdoch (foto in tekst) heeft momenteel al 39% van BSkyB in handen en aast op de resterende 61%. Sinds het schandaal losgebarsten is, heeft het aandeel van BSkyB op de beurs al 17% verloren. De Amerikaanse mediamagnaat bezit in Groot-Brittannië ook nog de kranten The Times, The Sunday Times en The Sun.

Vicepremier Nick Clegg heeft Murdoch opgeroepen "om het juiste" te doen en nog eens na te denken over zijn bod op de Britse zender. "Ik zou tegen Rupert Murdoch willen zeggen: kijk hoe de mensen zich hier voelen, hoe dit land met afkeer op al deze onthullingen gereageerd heeft", zei Clegg.

In maart liet Ofcom nog aan Hunt weten dat "de overname van de pluriformiteit van de informatie niet in gevaar zou brengen". Hunt heeft nu aan de mediaregulator gevraagd of er "reden is tot extra bezorgdheid aangaande de pluriformiteit en de geloofwaardigheid van News Corporation (het mediaconglomeraat van Murdoch, nvdr)".

"Ik wil de Britten duidelijk maken dat ik geen lichtzinnige beslissing wil nemen", zegt Hunt. "Daarom vraag ik opnieuw onafhankelijk advies aan Ofcom." Hunt heeft ook nogmaals de "walgelijke" praktijken van News of The World veroordeeld.