Van Besien: "De Wever verdedigt rijke Vlaming"

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien stelt zich grote vragen bij de reactie van de N-VA op de nota van formateur Elio Di Rupo (PS). Het klopt niet als Bart De Wever zegt dat de nota een aanslag op de middenklasse is, de zogezegde kiezers van de N-VA, stelt Van Besien. "De Wever verdedigt enkele de rijkere Vlaming."

De reactie van de N-VA op de nota van Di Rupo heeft Wouter Van Besien naar eigen zeggen tegen de borst gestuit. De manier waarop Bart De Wever de nota "een aanslag op de middenklasse" noemde, deed bij de Groen!-voorzitter de wenkbrauwen fronsen. Dat en een recent interview met De Wever in het weekblad Trends deden Van Besien naar de pen grijpen.

In een opiniestuk in De Standaard schreef hij de ergernis over de houding van De Wever van zich af. Volgens Van Besien klopt het helemaal niet dat de nota van Di Rupo de middenklasse viseert. Uit de kritiek van De Wever blijkt dat hij vooral de hogere middenklasse en de rijkeren verdedigt, stelt Van Besien vast.

Van Besien haalt een aantal voorbeelden aan. Zo neemt De Wever de vermogensbelasting in het vizier, "maar die vermogensbelasting komt terecht bij mensen die naast hun huis ook nog eens 1,25 miljoen euro in hun bezit hebben", verduidelijkt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is niet de middenklasse bij mijn weten." De Wever hekelt ook de maatregelen over de beleggers die snel aandelen verkopen, "speculatie dus". "Hij zegt dat die over de middenklasse gaan, maar dat zit veeleer bij de hogere middenklasse en de rijkeren."

Ook de maatregelen over de bedrijfswagens ziet De Wever als een aanval op de middenklasse, maar ook hier is Van Besien het niet mee eens. "In de nota wordt heel duidelijk gezegd dat het om de grootste en de meest vervuilende bedrijfswagens gaat. Ook hier wordt naar de hogere middenklasse en de echt rijkeren gekeken."

"De Wever verdeelt de Vlamingen"

Van Besien richt van zijn kant dan weer zijn pijlen op de voorstellen van de N-VA, zoals de afschaffing van de indexering. Volgens de Groen!-voorzitter raakt dat vooral de lagere lonen en de middenklasse. "Als je de index afschaft, dan tref je ook de middenklasse."

Ook het voorstel van de N-VA voor een nulgroei in de gezondheidszorg treft volgens Van Besien de middenklasse, die De Wever naar eigen zeggen verdedigt. "Als je naar nul procent gaat, heb je zo'n volume aan besparingen, dat je niet anders kan dan ook de patiënten treffen en bij die patiënten zit uiteraard ook de middenklasse."

Van Besien concludeert dan ook dat de voorstellen van De Wever meer de middenklasse treffen dan de voorstellen in de nota van Di Rupo. Van Besien geeft toe dat er ook voorstellen van Di Rupo zijn die op de middenklasse slaan, zoals de dienstenqcheques, "maar De Wever stelt het voor alsof alles gericht wordt op de middenklasse en er voor de rest geen inspanningen zijn."

Volgens Van Besien is zijn opiniestuk niet gebaseerd op angst voor de populariteit van De Wever. "Zijn boodschap krijgt heel veel aandacht en terecht, maar het gevaar bestaat dat mensen dat beginnen te geloven en dat mensen zichzelf plots bedreigd voelen en men echt gaat beginnen geloven dat heel de middenklasse in Vlaanderen nu zeer zwaar gaat bloeden als deze voorstellen zouden worden uitgevoerd."

"De Wever stelt zich een beetje op als de vakbond van de middenklasse en hij zegt dat dat zijn kiezers zijn. In de feiten gaat hij de hogere middenklasse en de rijken verdedigen en eigenlijk verdeelt hij op die manier de Vlaming. Waar hij in zijn communautair programma de verdeling zoekt tussen Franstaligen en de Vlamingen, gaat hij nu in zijn sociaal-economisch programma de verdeling tussen de Vlamingen zoeken."