Wellicht meer dan 100 doden in gezonken boot

Bij een ongeluk met een rivierboot op de Wolga in de Russische deelstaat Tatarstan zijn minstens 9 mensen om het leven gekomen. Volgens duikers van het lokale reddingsteam is er echter weinig kans dat iemand van de nog meer dan 100 vermisten de ramp overleefd heeft.

De Bulgaria, een rivierboot uit 1955, zonk in enkele minuten tijd. Volgens een opvarende was de boot kort daarvoor naar rechts beginnen over te hellen. Op het moment van het ongeluk zouden er ongeveer 200 mensen aan boord zijn geweest.

Een 80-tal opvarenden konden worden gered, maar er zijn ook al minstens 9 lichamen geborgen. De kans dat de meer dan 100 mensen die gisteravond nog vermist waren, de scheepsramp hebben overleefd, is bijzonder klein.

Volgens Russische media zouden duikers van het lokale reddingsteam bevestigd hebben dat ze nog meer dan 100 lichamen in de gezonken boot hebben zien liggen. Onder hen zijn ook een 30-tal kinderen.

"De duikers maakten geluiden in de hoop antwoorden te krijgen, maar helaas kwamen die er niet", aldus het hoofd van het regionale ministerie van Noodsituaties. "Ze hebben met hun lampen in het ruim en in de restaurants geschenen en zagen lichamen liggen."

"De kans om nog iemand levend terug te vinden, is minimaal", voegde een woordvoerder van het ministerie eraan toe.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet achterhaald. Slecht weer, een technisch mankement en een overbevolkte boot worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Controle van alle transportmiddelen voor passagiers

De Russische president Dmitri Medvedev heeft intussen een controle ingelast van alle transportmiddelen voor passagiers in Rusland. "Schepen kunnen redelijk lang uitgebaat worden - het zijn immers geen vliegtuigen - maar volgens de informatie waarover we beschikken, was de staat van dat schip onvoldoende", verklaarde Medvedev tijdens een vergadering met ministers die op de staatstelevisie te zien was.

"Het is duidelijk dat niet alleen dat schip dat type probleem heeft", voegde de president eraan toe. "Het ongeval zou niet gebeurd zijn, als de veiligheidsregels gerespecteerd zouden zijn", luidde het.

De Russische president wil dat het parket-generaal onderzoekt of de reder van het schip de regels heeft gevolgd, alsook of "de verantwoordelijke staatsdiensten die het schip in die staat lieten varen", de wetten hebben nageleefd. De Bulgaria onderging in juni een technische controle en werd geschikt bevonden om te varen, zo meldde het Russische ministerie van Transport.

Medvedev kondigde ook aan dat morgen een dag van nationale rouw in Rusland is.