Zware explosie in een munitiedepot op Cyprus

In de marinebasis Zygi in het zuiden van Cyprus zijn zeker 12 mensen omgekomen bij een ontploffing in een munitiedepot. Bij de ontploffing is ook de grootste elektriciteitscentrale van het land beschadigd.

De explosie deed zich vanochtend omstreeks zes uur voor. Enkele containers met springstoffen zijn door een nog onbekende oorzaak ontploft en daarna zijn ook andere opslagplaatsen met munitie geëxplodeerd.

Volgens voorlopige berichten zouden er zeker twaalf mensen zijn omgekomen. Er is ook sprake van een dertigtal gewonden.

De explosie vond plaats in een container met explosieven die twee jaar geleden waren onderschept op weg van Iran naar de Palestijnse Gazastrook. Toch gaat de regering in Nicosia er niet van uit dat er sprake is van opzet. Mogelijk zouden bosbranden in de buurt zijn overgeslagen naar de marinebasis.

Bij de explosie is ook de grootste elektriciteitscentrale van Cyprus beschadigd. De productie van stroom is stilgevallen en de overheid raadt de bevolking aan om erg zuinig met stroom om te springen.

Ook enkele relaisstations van de Britse omroep BBC naar het Midden-Oosten zijn tijdelijk stilgevallen.

Intussen heeft minister van Defensie Costas Papacostas ontslag genomen. Hij neemt de verantwoordelijkheid omdat enkele hoge officieren de voorbije weken geklaagd hadden over de manier waarop de Iraanse munitie was opgeslagen.