1 op de 7 kandidaat-artsen slaagde voor proef

581 van de 4.082 kandidaten die vorige week hebben deelgenomen aan het toelatingsexamen voor arts-tandarts in Flanders Expo in Gent, zijn geslaagd. Dat is 15,4 procent of ruim 1 op de 7. Niet-geslaagden krijgen een herkansing op 30 augustus.
Het examen in Flanders Expo op 5 juli

De toelatingsproef veroorzaakte op 5 juli een ware stormloop naar Flanders Expo. Een recordaantal kandidaten kwam opdagen, op vijf jaar tijd is hun aantal verdubbeld. Slagen voor de proef is verplicht om aan de studies geneeskunde of tandheelkunde te mogen beginnen.

Van de 4.082 deelnemers slaagden er dus 581 van de eerste keer. Dat is 15,4 procent. Ook in juli 2010 was er een slaagpercentage van 15,4 procent. Maar door het recordaantal kandidaten zijn er nu wel 47 meer geslaagden dan vorig jaar.

Uit de cijfers blijkt ook dat twee derde van de deelnemers aan het examen meisjes waren en dat 15 procent van Nederlandse afkomst was. Dat heeft te maken met het feit dat in Nederland gewerkt wordt met een lotingsysteem.

Wie niet geslaagd is, kan op 30 augustus deelnemen aan een herkansing. De uiterste inschrijvingsdatum daarvoor is 8 augustus. Uit cijfers blijkt dat uiteindelijk zowat de helft (46 procent) van alle kandidaten slaagt. Wie slaagt, heeft 85 procent kans om de eerste studiefase van bachelor voor de (tand)artsenstudie met succes af te werken.