"Eurocrisis zal ons land veel geld kosten"

De Europese schuldencrisis kan ons land tot 200 miljoen euro kosten door het renteverschil tussen de lidstaten. Dat heeft ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) gezegd. Gisteravond heeft hij vergaderd met zijn collega's van de eurozone over de eurocrisis.

Het verschil tussen de Duitse en de Belgische rente, de zogenoemde spread, is gisteren fors gestegen. Dat betekent dat het vertrouwen van de financiële markten in België is aangetast.

Het renteverschil tussen Duitsland en ons land is nog nooit zo hoog geweest. Overigens kampt onder meer Nederland ook met dezelfde problemen.

Het hoge renteverschil zal ons land veel geld kosten. "We gaan in elk geval meer moeten betalen de komende maanden. En als de situatie aanhoudt, kan dat de schatkist 100 tot 200 miljoen euro kosten", vertelt minister van Financiën Didier Reynders.

"We moeten de euro verdedigen en de besmetting van de crisis stoppen. Dat is in ons belang en in het belang van alle landen van de eurozone. Dit is niet het probleem van één of twee landen", zegt Reynders.

"Alles doen om de euro te redden"

Gisteravond was er overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone. Het overleg moest normaal gezien over een tweede reddingsplan voor Griekenland gaan, maar werd sterk overschaduwd door de de bloedrode dag op de Europese beurzen. Beleggers hadden vrijdag massaal Italiaanse staatsobligaties gedumpt en er wordt nu gevreesd dat de financiële crisis ook dat land zou besmetten.

Na 8 uur raakten de ministers van Financiën het eens over een slotverklaring, al viel die uiteindelijk nogal mager uit. De ministers beloofden wel een uitbreiding van de mogelijkheden van het huidige Voorlopig Noodfonds, dat nu zo'n 400 miljard euro bedraagt, maar de rest zijn niet meer dan denksporen.

Er wordt nog steeds gedacht aan langere looptijden voor leningen en lagere intrestvoeten. Daarnaast wordt er met banken, verzekeraars en andere Griekse obligatiehouders onderhandeld over een nieuw reddingsplan voor Athene. De ministers hopen dat ook de privésector daarin zou bijdragen.

Vanuit de VS heeft IMF-voorzitter Christine Lagarde nog eens gezegd dat de Griekse inspanningen onvoldoende zijn. "Het land heeft al veel werk verzet om het tekort te verkleinen, maar tegelijkertijd weten we allemaal dat dat niet voldoende is en dat er meer moet gebeuren."

"Italië moet ingrijpend besparen"

Maar het Italiaanse spook dwaalde dus ook rond in Brussel. Na de bloedrode dag op de Europese beurzen gisteren, vrezen de EU-ministers voor een sneeuwbaleffect.

Bondskanselier Angela Merkel heeft al gezegd dat Italië, dat een overheidsschuld heeft van ruim 120  procent van het bbp, ingrijpend moet besparen.

lees ook