"Laatste Potter is afscheid van mijn jeugd"

Duizenden Harry Potterfans hebben vannacht de avant-première van "The deathly hallows - part 2" bijgewoond. De allerlaatste film van de wereldberoemde saga over de tovenaarsleerling van J.K. Rowling verschijnt vandaag in de Belgische bioscopen. De voorvertoning in filmzalen overal in het land begon om één minuut voor middernacht.

Fans konden een combinatiekaartje kopen waarmee ze het eerste en het tweede, langverwachte deel van "The deathly hallows" na elkaar konden bekijken. De echte die-hards konden zich zelfs wagen aan een Pottermarathon van alle films.

Aan veel filmzalen stonden de fans al ruim vooraf aan te schuiven. Sommigen zijn opgegroeid met de boeken en films, en zien het verschijnen van het slot van de saga als een afscheid van hun jeugd of kindertijd. "Ik ben net 18 nu de laatste film uitkomt", zei een meisje.

Andere fans maakten van de bijzondere avant-première een familie-uitstap. "Het is een heel mooie saga geweest", zei een man. "Nu is het afwachten. Er kan altijd nog een verrassing uit de toverhoed komen".

Vanaf vandaag wordt "Harry Potter and the deatly hallows 2" vertoond in heel het land. In Frankrijk en Zwitserland komt de film op hetzelfde moment uit. Ook daar werden er speciale evenementen gepland voor de avant-première. In Parijs was er een screening in het stadion Palais Omnisports van Bercy (foto), waar duizenden fans en een pak bekende gezichten aanwezig waren.