"Leiders moeten binnenlandse agenda overstijgen"

Europees president Herman Van Rompuy roept de politieke leiders van de eurozone op om de binnenlandse politieke agenda te overstijgen om zo de escalerende schuldencrisis een halt toe te roepen. Nu vrijdag zal er wellicht opnieuw topoverleg plaatsvinden.
Herman Van Rompuy

Van Rompuy lanceerde zijn oproep na een onderhoud met de Spaanse premier José Luis Zapatero (kleine foto) in Madrid. Spanje is een van de landen met een verhoogd risico om in het oog van de financiële storm te belanden. "De leiders moeten hun binnenlandse politieke agenda overstijgen en dat zullen ze ook doen", aldus de voorzitter van de Europese Raad, ook wel de Europese president genoemd.

Van Rompuy zei ook dat er "op het hoogste niveau een zeer sterk engagement bestaat om te doen wat nodig is om de financiële stabiliteit van de eurozone te vrijwaren" en beklemtoonde dat de ministers van Financiën dringend met voorstellen moeten komen om het besmettingsgevaar binnen de eurozone in te dijken.

Volgens diplomatieke bronnen zou Van Rompuy momenteel contacten leggen over een eventuele top op vrijdag 15 juli. "Het is niet uitgesloten, maar er is nog niets beslist", reageerde zijn woordvoerder. Gisteravond was er ook al overleg over de schuldencrisis. Die lijkt steeds meer te escaleren nu ook Italië in het vizier van de financiële markten is terechtgekomen.

Vandaag benadrukte minister van Financiën Didier Reynders (MR) nog het belang van een oplossing op Europees niveau. De schuldencrisis zal ook ons land geld kosten, benadrukte hij. Volgens de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, moet België dan ook snel werk maken van een grondig saneringsplan.

lees ook