Beurzen beperken brokken na nieuwe duik

De Europese aandelenbeurzen kelderden vanochtend opnieuw bij de opening, met de bankaandelen op kop. Na de middag was er een gedeeltelijk herstel voor de meeste aandelen.

Gisteren gingen de Europese beurzen al zwaar in het rood. Vrijdag hadden beleggers massaal Italiaanse staatsobligaties verkocht en dat veroorzaakte onrust. Er wordt gevreesd dat de financiële crisis in Europa ook Italië zal aantasten. Gezien het economische belang van het land zou dat zware gevolgen kunnen hebben.

De Europese ministers van Financiën waren afgelopen nacht nog bijeen om te praten over een nieuw reddingsplan voor Griekenland én over de situatie van Italië, maar veel kwam er niet uit de bus.

De beleggers pikten dat niet en dus gingen de bankaandelen vanochtend opnieuw fors onderuit na de openingsbel. Ageas verloor meteen -10%, KBC en Dexia hielden het op -6%. 

Na de middag was het gedaan met de koopjes en kwam er een gedeeltelijk herstel. De Bel-20 sloot toch nog -134% lager en Ageas moest nog eens -4,5% waarde in rook zien opgaan. KBC  (+2,88%) en Dexia (+1,58%) sloten zelfs opnieuw met winst.

Elders in Europa was het scenario vergelijkbaar. Parijs sloot -0,83% lager, maar daar konden banken als BNP Paribas (+1%) en Crédit Agricole (+1,8%) een deel van het verlies van de voorbije dagen goedmaken. 

Frankfurt ging met een verlies van -0,78% de dag uit en in Londen moest de FTSE-100 (-1,02%) lager afsluiten. De Britse banken zoals Barclays en Lloyds moesten opnieuw verlies incasseren, net als ING in Amsterdam.

Opvallend is dat de MIB-index van Milaan 1,18% hoger afsloot na het forse verlies van de voorbije dagen. Madrid verloor nog eens -0,69%. De beurs van Lissabon sloot dan weer 1% hoger.

In New York is de Dow Jones vanavond gesloten met een licht verlies van -0,45%. De Nasdaq gaf -0,73% prijs.

Volg de beurskoersen live

U kunt de koers van de Bel-20 steeds volgen op de economische pagina op onze site. De andere Europese beurskoersen vindt u bij De Tijd of bij Beursduivel.

Belgen, Grieken en Italianen halen geld op

De terugkeer van de rust op de aandelenbeurzen heeft wellicht te maken met het feit dat zowel ons land, Griekenland als Italië vandaag opnieuw met succes staatsbons hebben kunnen plaatsen. De rente voor de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) is overigens opnieuw wat gedaald na de stijgingen van de voorbije weken.

België kon voor 1 miljard euro ophalen met een looptijd van een jaar en dat tegen een gemiddelde rente van 1,884%. Dat is wel het hoogste rentetarief in twee en een half jaar. De schatkist haalde ook nog 1,65 miljard euro op met papier op drie maanden tegen een gemiddelde rente van 1,305%.

Athene gaf voor 1,625 miljard euro staatsobligaties uit op zes maanden tegen een rente van 4,9%. Dat is evenveel als bij de vorige uitgifte een maand geleden.

Italië kon 6,75 miljard euro ophalen aan eenjarig staatspapier met een rente van 3,67%. Dat is wel 1,5% hoger dan in juni. Ook de Belgische langetermijnrente is nu wat afgekoeld na de forse stijging van gisteren.