Bracke vond dat N-VA wel aan tafel moest

"Ik zat in het "ja, maar"-kamp en iedereen mag dat weten", zegt N-VA-kopstuk Siegfried Bracke in De Standaard. "Maar we hebben ons eensgezind achter de "neen" geschaard."

Formateur Elio Di Rupo (PS) presenteerde vorige maandag zijn nota en donderdag werd die afgeknald door de N-VA. Voorzitter Bart De Wever liet op een persconferentie geen spaander heel van de voorstellen. Bij die persconferentie zaten enkele N-VA-kopstukken, maar daar was Bracke niet bij.

"Ik vond de tekst ook erg slecht. Daarover was bij ons in de partij grote eensgezindheid. Maar wat je daar dan politiek-strategisch mee doet, dat is een andere vraag", zegt Bracke. Hij vond dat zijn partij wel rond de tafel had moeten gaan zitten. "Als Di Rupo de nota inderdaad had geschreven om de N-VA eraf te rijden, is het dan zo verstandig dat de N-VA zichzelf eraf rijdt? Daarover ging de discussie. En ik had daar een andere mening over dan de meerderheid in de partij", zegt hij in De Standaard.

"Het was een open discussie. En uiteindelijk was de conclusie dat "neen" zeggen veel eerlijker zou zijn. Daar hebben we ons dan eensgezind achter geschaard. Uiteindelijk is de discussie over "ja, maar" of "neen" zonder voorwerp, want de twee grootste Vlaamse partijen hebben allebei "neen" gezegd", besluit Bracke.