Di Rupo weigert nota vooraf te herschrijven

Ontslagnemend formateur Elio Di Rupo (PS) is niet van plan om zijn nota te herschrijven, zoals de N-VA en CD&V vragen. Enkel aan de onderhandelingstafel kan de tekst worden gewijzigd, klinkt het bij de PS.
Di Rupo woonde de receptie voor de Vlaamse feestdag bij.

De voorbije dagen leek de N-VA het resolute "neen" van donderdag af te zwakken. "Als het gaat om een nota met meer hervormingen en minder belastingen, willen we gerust voort praten", zei voorzitter Bart De Wever. Ook bij CD&V werd de positie uitgeklaard: als Di Rupo zijn tekst eerst herschrijft, komt CD&V misschien aan tafel, zei Vlaams minister-president Kris Peeters en later ook voorzitter Wouter Beke.

Of dat nu een "ja, maar" of een "neen, tenzij" is, de N-VA en CD&V weigeren aan de tafel te komen als de nota niet eerst wordt aangepast.

Maar in verschillende kranten zegt de PS nu dat voorzitter Di Rupo niet aan de tekst zal schaven. Voor hij de antwoorden kreeg op zijn voorstellen, had Di Rupo gezegd dat zijn tekst niet te nemen of te laten is. De ontslagnemende formateur houdt voet bij stuk: hij is bereid om de nota te wijzigen, maar dan enkel via onderhandelingen. "Anders is het onmogelijk om tot een akkoord te komen. Bovendien zou het onrespectvol zijn ten aanzien van de partijen die wel "ja" hebben gezegd, als de tekst op voorhand aangepast wordt", vindt de PS.

Vrijdag heeft Di Rupo zijn ontslag ingediend. De koning houdt dat ontslag in beraad en vraagt alle partijen om zich te bezinnen. Het is nog niet duidelijk wanneer de vorst met een nieuwe consultatieronde begint. Maar de situatie blijft muurvast zitten en niemand lijkt te weten hoe het nog verder moet.