Halfbroer van president Karzai is vermoord

In de Afghaanse stad Kandahar is een halfbroer van president Hamid Karzai, Ahmad Wali Karzai, vermoord. Eén van zijn lijfwachten schoot hem vanmorgen dood. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de taliban.

De halfbroer van de president (foto) was een machtige figuur in Afghanistan. Hij was onder meer gouverneur van de opstandige provincie Kandahar.

Ahmad Wali was erg omstreden. Volgens hardnekkige geruchten was hij corrupt en betrokken bij grootschalige drugshandel. Hij zou ook geld hebben gekregen van de Amerikaanse geheime dienst om met zijn militie tegen de taliban te vechten. Er werden al eerder aanslagen gepleegd tegen de halfbroer van de president.

Sarkozy brengt verrassingsbezoek aan Afghanistan

De Franse president Nicolas Sarkozy is in Afghanistan voor een verrassingsbezoek. Hij kondigde aan dat Frankrijk een kwart van zijn troepen gaat terugtrekken voor eind volgend jaar.

Frankrijk heeft nu nog zo'n 4.000 soldaten in Afghanistan. De voorbije jaren kwamen er meer dan 60 Franse soldaten om. Ook de Verenigde Staten en verschillende andere Europese landen zijn begonnen met het terugtrekken van soldaten uit Afghanistan.