Hongaarse overheid verscherpt mediawet

De Hongaarse overheid heeft de omstreden mediawet nog wat aangescherpt. Het parlement keurde een tekst goed die nog meer druk legt op private televisie- en radiozenders.

Zenders in Hongarije mogen niet meer meedingen naar frequenties als ze schulden hebben bij de Hongaarse mediaregulator NMHH. NMHH mag volgens de nieuwe regeling jaarlijks beslissen welke staatszenders een verlenging van hun licentie krijgen.

Het bestuur van de openbare omroep is het voorbije jaar hervomrmd, met aan het hoofd 4 leden van de Fideszpartij van minister-president Viktor Orban.

Intussen woedt er bij de openbare omroep een golf van ontslagen. Ongeveer 550 van de 2.000 werknemers hebben een ontslagbrief in de bus gekregen. In de herfst zullen er nog eens 1.000 redacteurs en technici hun job verliezen.